Blog voor Inspiring Concepts - Domotica

Blog voor Inspiring Concepts - Domotica

Domotica. Je droomhuis binnen handbereik

Je slaat een tijdschrift open en je hoort het voorbij komen in commercials op de radio. Domotica. Maar wat is het nu eigenlijk en wat kun je er mee? Wat zijn de voordelen? En kleven er ook nadelen aan? In deze blog gaan we in op het begrip domotica. En hoe het je leven comfortabeler en makkelijker kan maken. Domotica is de verzamelnaam voor slimme systemen die ervoor zorgen dat je zo comfortabel mogelijk kunt wonen en leven. Dus eigenlijk kort gezegd, communiceren er 2 apparaten met elkaar. Voordelen zijn dat je huis hierdoor veiliger maar ook energiezuiniger wordt.

Domotica. Ook handig als je niet thuis bent

Hoe uiten die voordelen zichzelf dan voor mij vraag je je af? Mocht je onderwijl je de deur uit bent, je huis schoon willen hebben? Met één druk op de knop je tablet, wordt de robotstofzuiger gestart en bij thuiskomst is het huis weer gestofzuigd. Onderweg bedenk je, dat je best de verwarming een paar graden hoger kan zetten zodat het huis aangenaam warm is zodra je weer binnenkomt. Met een slimme thermostaat en de daarbij horende app, is het binnen een mum van tijd geregeld. Je bespaart hiermee energie, want het huis wordt niet onnodig verwarmd als je niet thuis bent. Of je schakelt met één druk op de knop alle apparatuur en verlichting uit als je het huis verlaat. Zien wie er voor je deur staat? Ook als je niet thuis bent, dat kan ook. Met een deurbel uitgerust met camera zie je wie er op de stoep staat. Dit klinkt als het huis van de toekomst, maar is het huis van nu.

Alles in jouw woning optimaal laten samenwerken

Ook in je interieur kunnen wij domotica voor je toepassen. Wil je bijvoorbeeld de tv niet prominent in het zicht hebben in de woonkamer? Inspiring Concepts maakt graag een mooi interieurontwerp, waarbij je bijvoorbeeld met een druk op de knop LED-schermen uit een meubel of uit het plafond laat komen. Of wil je liever dat je verlichting en gordijnen op afstand te bedienen zijn? Dat kan uiteraard ook. Door soms maar een minimale aanpassing in de groepenkast, krijg je een geïntegreerd systeem dat alles in jouw woning optimaal laat samenwerken. Hoe makkelijk en comfortabel wil je het jezelf maken? Door de schakelaar bij de toegang van de ruimte te bedienen, selecteer je de felheid van de verlichting, gedimd of juist wat meer licht om een boek te kunnen lezen. Met een op maat gemaakt lichtplan zijn wij je graag van dienst. Wat is de toekomst van domotica? Waar houdt het op? Er zijn al koelkasten op de markt die signaleren dat de melk bijna op is, dat de benodigde boodschappen automatisch besteld worden en een paar uur later worden thuisbezorgd.

Zijn er ook nadelen?

Ja, die kunnen er zijn. Als je de beveiliging van jouw wifi en datanetwerk niet goed op orde heeft, dan zou men van buitenaf het systeem kunnen hacken en de bediening van je apparaten over kunnen nemen. Je kunt dit zien te voorkomen door altijd de laatste updates van de app te installeren en van jouw smart appliance. Praat met een professionele partner die jou hierin kan adviseren zodat je systeem veilig is en je privacy gewaarborgd blijft.

Er zijn inmiddels veel systemen op de markt die het huis ‘slimmer’ maken, zowel geschikt voor nieuwbouw als bestaande woningen. Met kleine aanpassingen is jouw huis zelfs al te automatiseren. Kortom, de mogelijkheden zijn legio. Gebruiksgemak, comfort en veiligheid zijn kernwoorden in domotica. Wil je weten hoe je jouw huis tot een smart home kan maken? Inspiring Concepts werkt samen met specialisten op het gebied van domotica, de Slimme Jongens. Neem contact met ons op en wij denken graag met je mee, hoe we jouw wensen om kunnen zetten naar concrete oplossingen.

Naar het overzicht

© 2024 Content Communicatie
Website door OVK webdesign